Saturday, November 19, 2011

Erään merenpohjan tarina

Reilu 200 miljoonaa vuotta sitten Las Vegasin seutu oli vettä. Valtavat ichthyosaurukset uida polskivat lämpimässä sisämeressä, kunnes maa alkoi nousta, meri kuivua --- no, arvannette loput.


Nyttemmin kuivaa ja pölyistä erämaata on vaikea mieltää vanhaksi merenpohjaksi. Maisemista tulee pikemminkin mieleen kuu. Eikä niitä huimia 18-metrisiä uivia liskojakaan enää loiski vastaan, mitä nyt museoissa saattaa nähdä fossiileina.Vedellä on kuitenkin suuri merkitys nykyisen Las Vegasin kehityksessä. Reilu 40 km Las Vegasista kaakkoon, aivan Nevadan ja Arizonan rajalla, sijaitsee Hooverin pato ja USA:n suurin tekojärvi, Lake Mead. Hooverin pato rakennettiin lamavuosien aikana, 1930-35 patoamaan Colorado-jokea. Padon tarkoituksena oli kontrolloida tulvia, koota kasteluvettä ja valjastaa joki jauhamaan sähköä.Patotyömaa työllisti tuhansia miehiä ja rankka työ vaati rankat huvit. Kieltolain aikana patotyöntekijöiden pääsyä Las Vegasiin yritettiin rajoittaa --- heitä varten perustettiin jopa oma kaupunki, Boulder City --- mutta uhkapeli ja vapaamieliset naiset houkuttelivat kärpäspaperin lailla miehiä puoleensa. Las Vegasissa todettiin pelaaminen oivaksi tulonlähteeksi ja niinpä se laillistettiin jo vuonna 1931. Toleranssi kaikenmoiselle aikuisviihtelle taasen --- nimitys Sin City kertoo ehkä kaiken tarpeellisen.

Padon valmistumisen jälkeen kaupunki puhkesi sähköiseen kukkaansa, toinen toistaan värikkäämpien ja vilkkuvampien valomainosten, kasinoiden ja loistohotellien vallatessa kaupungin. Pelaamisen lisäksi myös pato itse sekä padon myötä muodostunut valtava tekojärvi, Lake Mead, houkutteli turisteja puoleensa.


Mutta Las Vegasin tarina, se vain jatkuu. 1940 luvulla tuli Stip, Bugsy Siegelin perustama The Flamingo, 50-luvulla Vegasista käsin järjestettiin turistimatkoja katsomaan tiedätte-kyllä-mitä sienipilviä Nevada Test Sitelle, 70-luvulla Elvis esiintyi Hiltonissa...

No comments: