Thursday, April 12, 2012

Puoli kiloa paivassa

Suomalaiset syovat liian vahan kasviksia ja hedelmia. Viimeksi asia taisi ylittaa uutiskynnyksen nyt helmikuussa, tuoreen tutkimuksen muodossa.

Myonnetaan etta moni keskitalvella tarjottava vihannes on aika hailakka versio oikeasta tavarasta. Raakana poimitut tuotteet ja pitkat kuljetukset eivat varsinaisesti jalosta makuja. Silti, kotimaisiakin tuotteita lienee tarjolla. Vaikka porkkanaa tai punajuurta. Niita ajattelin laittaa ensi kesana kasvamaan. Ja papuja myos.


Hedelmia valtellaan niiden sokerin takia, kiitos karppauksen. No, on olemassa sokeria ja sokeria. Hedelmat ja marjat sisaltavat hyvaa sokeria, yhdessa kuidun ja vitamiinien kanssa se on aivan eri asia kuin se valkoinen, pussissa tuleva paha sokeri. Sokeripelon lisaksi hedelmista on liikkeella muitakin harhaluuloja. Esimerkiksi kiwi-hedelmaa ei voi syoda kuin max. yhden paivasssa. Muuten saa yliannostuksen c-vitamiinia. No, viimeksi kun asian tarkistin, C-vitamiini oli vesiliukoinen vitamiini. Siina yliannostuksen vaara on aika pieni.


Ihmettelen miksi ne vitamiinit yhakin nautitaan ennemmin purkista kuin lautaselta. Ja samaan syssyyn kummastellaan kun ollaan koko ajan vasyneita ja flunssakin vaivaa. Ehka kasvikunnan tuotteet eivat ihan ihmeisiin pysty, mutta paremmin ne pistavat pokkoa pesaan kuin mikaan pieni ja pyorea.


Kokeilkaa joskus purkin sijaan kulhoa. Sellaista, jossa on vaikkapa appelsiinia, omenaa, paarynaa, banaania, kiwi-hedelmia, pakastemansikoita ja -vadelmia. Jos vitamiinit sellaisenaan tekee tiukkaa, kokeiltaa nauttia annos kermavaahdon kera. Voin taata etta maistuu aika paljon paremmalta kun se pieni ja pyorea, pilleri.

2 comments:

Sofia said...

Hyvä Päivi! Näinhän se on! Ja jos on vielä laiska pureskelemaan niin koko kulho monitoimikoneeseen ja smoothie on valmis! Ihanaa!

Pilvi said...

Ihana palopuhe ja herkullisen näköinen hedelmäsalaatti! Enpä voi minäkään kuin pyöritellä silmiäni sille, että "sokerin" vuoksi jätetään omena syömättä.