Tuesday, April 17, 2012

Ituhippeilya

Kuva.
Olen viime aikoina tormannyt yha enenevassa maarin kasitteeseen clean eating, puhdas syominen. Mita se siis oikein on? Joku viherpipertajien uusi villitys, vai? Otetaanpa siis selvaa ja kysytaan vaikka --- Googlelta.

Clean eating on ehka jarkevinta mita olen kuullut ravinnon saralla aikoihin. Kyseessa ei ole mikaan uusi juttu, mutta tama ravitsemussuuntaus lienee jaanyt ainakin Suomessa pahasti karppaamisen (sic!) jalkoihin. Kyseessa kun ei oikeastaan ole edes dieetti vaan pikemminkin elamantapa.

Clean eating tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sita, etta syodaan puhdasta, prosessoimatonta ja lisaaineetonta ruokaa. Unohdetaan siis kaiken maailman einekset ja valmismarinoidut kanasuikaleet. Tehdaan  ruoka alusta saakka itse.

Clean eating kannustaa syomaan paljon hedelmia, marjoja ja vihanneksia. Ne kun ovat sita luonnollisinta ravintoa. Kokojyvatuotteet ovat myos yksi kulmakivista, samoin edella mainitut puhtaat lihat ja kalat. Ajatuksena on siis syoda yksinkertaista, vahista aineksista tehtya perusruokaa. Ruokaa ostaessa olisi hyva jos se sisaltaisi vain 4-6 ainesta sisallysluettelossaan. Sinun kuuluisi myos tunnistaa kaikki luettelossa mainitut ainekset. Jos et osaa lausua jotain raaka-ainetta, jata ostos kauppaan.

Clean eatingin hyodyiksi on listattu mm. seuraavaa:

  1. Kehon rasva vahenee.
  2. Paino laskee.
  3. Energiatasot nousevat.
  4. Iho kirkastuu.
  5. Hiukset voivat paremmin.
  6. Nukut paremmin.
  7. Voit myos henkisesti paremmin.

Jos haluat ryhtya clean eatingin harjoittajaksi, alla viela yksinkertaiset suuntaviivat menestykseen:

  1. Syo saannollisesti pienia aterioita pitkin paivaa. 5-6 ateriaa paivassa pitaa verensokerin tasaisena ja ehkaisee nalantunnetta ja sita kautta ahmimista.
  2. Sisallyta vaharasvaisia proteiineja, monimutkaisia (complex) hiilihydraatteja ja terveellisia rasvoja joka aterialle.
  3. Valta kaikkia prosessoituja tai pitkalle jalostettuja ruokia (sokeri, leivonnaiset, karkit, valkoiset jauhot, valkoinen riisi jne.)
  4. Valta tyydyttyneita ja trans-ravoja.
  5. Valta limppareita ja muita tyhjia kaloreita sisaltavia juomia.
  6. Valta runsaskalorisia, ravitsemukseltaan koyhia ruokia (= roskaruokaa).
  7. Juo vahintaan 8 lasillista vetta joka paiva.
Clean eating on sen verran pinnalla oleva juttu, etta asialle omistautuneita nettisivuja loytyy pilvin pimein. Itse kaansin ylla olevat ohjeet taalta. Lisaksi asialle on omistautunut ainakin yksi aikakauslehti, ehka useampikin. Satuin selaamaan tuota aikakauslehtea viime kampaajavierailun yhteydessa ja tajusin jotain mielenkiintoista ---

--- Meidan perhe syo aika pitkalle juuri clean eatingin periaatteiden mukaisesti. ... Siis omassa ruokapoydassamme... julkiset paikat ovat eri asia... esimerkiksi poikien joka aamuinen fruit loops -aamupala ei taida kovin clean eatingia olla... ja mina en todellakaan ole valmis kaurapuuro-gateen julkisella paikalla... huonosta omastatunnostani huolimatta...

Sitten Amerikkaan muuttamisen emme ole syoneet valmiiksi marinoitua lihaa yms. eineksia, vaan olen kokannut ison osan ruuistamme rakkaudella aivan alusta asti. Aivan ehdottomia emme kuitenkaan ole, vaan pojat popsivat valilla ihan nakkeja ja mac'n cheesea ja aikuiseillekin maistuu valilla pulla. Olemme aina syoneet hedelmia ja vihanneksia, mutta taalla maarat ovat vain kasvaneet, tarjonnan myota. Johan sen jarkikin sanoo, etta vitamiinit on parempi saada ravinnosta kuin purkista. Iso osa nameista on vaihtunut kuivattuihin hedelmiin ja pahkinoihin, paikalliset namit kun ovat aika karseita --- paitsi Ghiradellin suklaa. Vahaisetkin limpparit ovat taasen vaihtuneet veteen, joko kuplilla tai ilman.

Ja ei, emme syo leseita, macaa (en edes tieda mita se on) tai muita Etela-Amerikan tuliaisia. Syomme aivan tavallista ruokaa, jonka ostamme aivan tavallisesta kaupasta. Ruokabudjettimme ei ole rajahtanyt kasista, vaan pikemminkin pysynyt kautta linja kohtuullisena, luomun tukemisesta huolimatta. Taman tason clean eating ei siis ole vaikeaa saati kallista.

Silti, nailla pienilla valinnoilla on ollut todella suuri yleista elamanlaatua parantava merkitys, lisaantyneen auringonvalon ohella. Emme ole juuri nuhia sairastelleet (paitsi nyt kirjoittaessani tata nautin siita vuoden ensimmaisesta =), olemme olleet pirteita, energisia ja --- onnellisia.

Etta tallainen ituhippi sita on minustakin tullut. 
Yksinkertainen, yksinkertaisten asioiden ystava.
--- Aidille vaan terveisia :)

2 comments:

Anna said...

Oon niin iloinen et toi on täälläkin oikeesti enemmän muodissa nykyään! Oon aina tykännyt et ruoka on mahdollisimman Clean. Olin ihan järkyttynyt tuossa jokin aika sitten, kun törmäsin katumainokseen jossa mainostettiin lihaa johon EI ole lisätty liha-aromia tai jotain! Olin ihan kauhuissani, kun tajusin että niin joo...sellaistakin lisätään erilaisiin leikkeleisiin. että vaikka luulet syöväsi kinkkua tai kalkkuna leikettä, syötkin todellisuudessa suurelta osin jotakin liha-aromia. huh huh. Marinoimattomia lihoja on välillä tosi vaikea saada ja toisaalta myös ovat melkoisen paljon kalliimpia kuin marinoidut... ehkä sekin jotakin kertoo niiden terveellisyydestä...siis että eivät uskalla "myrkyistä" pyytää niin paljoa kuin puhtaammasta tavarasta.
Surullista mihin maailma on mennyt ihan perus ruuan suhteen.

Eveliina said...

Hyvä! Kannatan! Pyrin itsekin syömään mahd. puhtaasti.. välillä se tosin on kovin haasteellista ja syönkin lisäravinteita purkista, koska tiedän etten niitä tarpeeksi päivän aikana saa kun en ehdi kokkailemaan... mutta toivottavasti tämä rytmi tästä jossain vaiheessa tasoittuisi ja saisi joskus jopa oman kasvimaan...