Wednesday, April 25, 2012

Onko maitoo vai ei?

Kuva.
Aina silloin talloin eri yhteyksissa pumpsahtelee esiin ryhma nimelta maidonvastustajat. He ovat sita mielta, etta maidon terveyshyodyt ovat vain elintarvikejattien propagandaa. Heidan mielestaan maito ihmiselle turhaa ravintoa, pikemminkin terveydelle vaarallista. Osoituksena tasta on mm. epidemian lailla lisaantyva laktoosi-intoleranssi.
--- Mita ihmetta? No, maalaistyttohan ottaa asiasta selvaa.

Ensimmaiseksi kayn tutustumassa Peta:n Dairy Industry -sivuun.
Sivu loytyy kansion Factory Farming alta. Tama ylaotsikko kertookin ehka kaiken oleellisen. Vietetaan siis pieni hiljainen hetki elainten oikeuksille ---

Sivuilla kerrotaan hyvin asiallisesti maitokarjan karsimyksista ja siita, kuinka luonto on tarkoittanut lehman maidon ruokkimaan vasikoita, ei ihmisia. Lisaksi kerrotaan kasvuhormoneiden kaytosta ja niiden aiheuttamista haitoista, juottovasikoista ja sarvien katkaisusta/polttamisesta. Lehman osa tehtaassa ei ole helppo. Itse maitotilan tyttona olen tosin nahnyt sen toisen puolen, sen jonka EU (tekisi mieli lisata myos demarit) on Suomesta lopettanut. Siina mallissa vahemman oli enemman, hoitajat tunsivat hoidettavansa nimelta ja luonteelta, ja jo pelkka EU:n vaatimien korvalappujen laitto tuntui ylitsepaasemattomalta kidutukselta. Lehmillakin kun oli tunteet.

Kuva.
Hups, lipsahti hieman poliitikoinin puolelle. Takaisin kasvuhormoneihin siis. Petan tiedon mukaan kasvuhormoneja ei juurikaan kayteta Kanadassa ja Euroopassa, mutta valitettavasti USA:ssa kylla. En tieda oletteko te rapakontakaiset maidonjuojat huomanneet, kuinka kasvuhormonittomeissa maitopurkeisssa lukee "No artificial rBST growth hormones*" tai jotain sinne pain. Purkin takana on sitten selvitys tuolle *:lle: "No significant difference has been shown between milk derived from rBST treated & non -rBST treated cows." Itse WHO on antanut mommoille synninpaaston, vaikka vuosikymmenten dataa hormonialtistuksessa (niin, eihan ne hormonit sinne lehmaan jaa) ei ole olemassa. Mielenkiintoista sikali, etta hormonimaitoa saa myyda ilman mitaan merkintoja. Tosin, taalla idassa en ole toistaiseksi hormonimaitoon edes tormannyt.

OK, tama Petan propaganda oli aika kesya ja oikeastaan hyvin jarkeenkaypaa. Tama tieto ei tee maidosta myrkya, vain maitotehtaista kidutuslaitoksia. Mutta lupasin lokaa ja sita saatte. Kaykaapa siis katsomassa http://www.notmilk.com/. Siella ammutaan kovilla.

Not Milk -liikkeen mukaan maito on myrkkya ja taudinaiheuttajien aatelia. Raakamaito saa ehka jonkinasteisen synninpaaston, mutta kaikki kasitelty, vaikka vain homogenoitu maito on pahasta. Allergioiden ohella kasitellyn maidon katsotaan edesauttavan tai jopa aiheuttavan altzheimerin tautia, syopia, MS-tautia, sydantauteja, masennusta, ylipainoa ja osteoporoosia, kuolemaakin, noin niin kuin muutamia mainitakseni.

Kuva.
Mutta hei, osteoporoosia??? Eikos maitoa juuri juoda, koska siita saa kalsiumia ja sita kautta vahvat luut? Nii-in. Maidonvastainen koulukunta tosin esitaa tassa valissa roppakaupalla tutkimuksia. Osassa on huomattu, etta maissa joissa juodaan eniten maitoa esiintyy myos eniten osteoporoosia. Ja kuinka lapsena eniten maitoa juoneet ovat aikuisena alttiimpia luunmurtumille. Miksi nain? Yhden teorian mukaan maito on niin hapanta, etta sen vaikutuksia neutraloidakseen luista liukenee kalsiumia ja muita mineraaleja.

Nama tutkimustulokset saavat mietteliaiksi, mutta toisaalta, tuo ylipaino. Eikos jossain juurikin julkaistu tutkimus, jossa todettiin etta maitoa juovat ovat hoikempia kuin maitoa juomattomat? Linkkia en nyt tahan hataan loyda, pahoitteluni.

Kaiken linkkiroinan lisaksi Not Milk -sivulla syyllistetaan olan takaa meita tavallisia maidonjuojia. Maidon juominen on luonnotonta. Olemme ainut nisakaslaji, joka juo toisen nisakkaan maitoa. Maito on OK lapsille, parivuotiaaksi asti. Sen jalkeen kalsiumin ja muut terveyshyodyt voi saavuttaa vaikka lehtikaalista (kale), parsakaalista tai pinjansiemenista. Ja onhan niita soija- (geenimanipulointivaroitus!) ja mantelimaitojakin. Ovat muuten aika --- kauheita.
Kuva.
Mita siis tasta kaikesta opimme?
Ainakin mina hammennyin hieman. En silti suostu, maalainen kun olen, purematta nielemaan vaitetta, etta tekisin lapsilleni pahaa juottamalla heille maitoa. Juonhan sita itsekin. Ajattelin juoda myos jatkossakin.

Mitenkas te? Got milk?

Kuvitus on keratty netista, mainitusta lahteista, eraan pro milk -liikkeen kampanjasta.

1 comment:

Marianne said...

Maitolinjalla taallakin. Ainakin joku 5 gallonaa viikossa menee, jos ei vielakin enemman. Yhta paljon siita on haittaa kun hanaveden raskasmetalleista vai mita lienevatkin, jarkeilen.