Monday, April 23, 2012

Ostospaasto

Blogimaailmassa on viime aikoina keskusteltu rahasta. Varsinkin muotiblogeissa maailmankuva on hyvin materialistinen. Merkkilaukkuja. Kalliita kenkia. Vaatteita. Meikkeja. Hankintoja, haluja ja himotuksia. Tuntuu etta kuluttamisella ei ole mitaan rajoja.

Minun SE laukku. Silla mustan Marcin esittely olisi liian normaalia ;)
Ymmarran etta suosituimmat bloggaajat saavat esim. henkkamaukoilta, yvesrokkereilta sun muilta riepuja ja pakkeleita esiteltaviksi. Tuotesijoitteluksi sita kai sanotaan. Mulberry, vuitton ja louboutin -sarjaa en rehellisyyden nimissa oikein tajua. Toisaalta, jos jonkun ihmisen elamanlaatu tonnin stifloista saati kainalossa kulkevasta nahkapussukasta paranee, niin mika ettei. Yksilollisyydesta ei tosin enaa voi juuri puhua. Aiheellista on kuitenkin miettia millaista elamisen mallia tama tavaran ylistaminen oikein antaa. Tavara kun ei tuo onnea. Kuluttaminen kuluttaa, jos ei muuta niin rahaa.

Ei liene salaisuus, etta pidan itsekin shoppailusta. Olen rattihullu ja merkkitietoinen snobi. Valilla esittelen loytojani taallakin, mutta aika usein en. Tuskin olisitte tulleet hullua hurskaammaksi, jos olisin kertonut teille viime viikkoisista verkkariostoksistani Abercombien -40% alesta. En myoskaan tieda olisitteko jakaneet iloani toisesta aleloydosta, Vincen silkkimekosta. Viime hetken hamstrausiskuni Sephoraan ja Cliniquen meikkitiskille olisi ehka mennyt jo surkuhupaisuuden puolelle. Niita 15 taalan ripsivareja kun lahti mukaan muutama.

Mutta hups! Nythan mina kerroin teille ne kaikki! Pitaisikohan kayda ottamassa viela kuvat loydoista...?

Vaatteet ja kosmetiikka ovat taalla rapakon takana aika paljon edullisempia kuin Suomessa. Tassa osavaltiossa (Massachusetts) ruuan ohella myos vaatteet ovat myyntiverosta vapaita. Naapuriosavaltiossa (New Hampshire) myos kosmetiikka on verovapaata, siella kun myyntiveroa ei tunneta lainkaan. Verrattuna siis Suomen lahtokohtaisesti kalliimpiin hintoihin ja 23% arvonlisaveroon, ostoksilla kaynti kannattaa.

Silti, rajansa kaikella, niin vaatekaapilla kuin kylpyhuoneen lipaston laatikoilla. Ehdottaisinkin siis ostospaastoa. Kokeilkaa olla kuukausi, 40 paivaa, kolme kuukautta tai vaikka koko vuosi ostamatta mitaan. Ei siis vaatteen vaatetta, ei ripsivaria, ei huulipunaa. Itse ajattelin kokeilla. Jos nyt vaikka kolmella kuukaudella aloittaisi. En siis koko touko-, kesa- ja heinakuussa osta yhtaan mitaan.

Lahteeko joku haasteeseen mukaan tai pistaa vielakin paremmaksi?

Koska toukokuuhun on viela aikaa (kirjoitan tata 12. huhtikuuta), taidankin pakata pojat autoon ja lahtea hamstraamaan heille farkkuja Gymboreen alesta, tekopyha nillistelija kun olen.
Edit: Hah! Ei taalla nain kevaalla mitaan farkkuja myyda, paitsi shortseja.

1 comment:

Sofia said...

Tosi hyvä idea! Minulla tepsii tämä ostospaasto parhaiten tammikuussa ja helmikuussa. En tiedä miksi. Minulle ne ovat kuolleita kuukausia, eikä tee mieli ostaa yhtään mitään ja pankkitili saa levätä. Nyt keväällä on aika vaikeeta....