Monday, June 6, 2011

Makaroni ja juusto ne yhteen soppii

Makaronilaatikko lienee yksi yleisimmistä suomalaisissa lapsiperheissä nautituista ruokalajeista. Ruoka on kaikin puolin järkevä, suht' terveellinen, halpa ja helppo valmistaa. Lisäksi laatikon maku ja rakenne miellyttää pientäkin suuta, joko ketsupilla tai ilman.

Tunnustettakoon että meillä tuota laatikkoruokien kruunaamatonta kuningasta nautitaan miltei joka toinen viikko, vuoroviikoin lasagnen kanssa. (Kuka sen sanoikaan että perhenäidit käyttävät keskimäärin yhdeksää reseptiä valmistaessaan ruokaa perheelleen???) No, onneksi makaronilaatikolle on olemassa myös vaihtoehto: sen amerikanserkku juustomakaroni eli Mac'n'Cheese.


Macaroni and Cheese
(adapted from Better Homes and Gardens)

2 kuppia keittämätöntä sarvimakaronia
1 keskikokoinen sipuli pieneksi silputtuna
3 rkl voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria myllystä
(suolaa)
4 kuppia maitoa
4 kuppia juustoraastetta (esim. cheddar)


Ja juustomakaroni uunista ulos. Suomalaisen serkkunsa tavoin ei ehkä kovin kuvauksellisen ruoka, mutta maku on kohdallaan. 

Ohjeen mukaan tämä annos on muuten neljä (!) annosta. Meidän nelihenkinen perhe syö tätä parisen päivää.

1. Keitä makaronit paketin ohjeen mukaan.

2. Makaronien kiehuessa valmista juustokastike. Kuullota sipulisilppu voissa paksupohjaisessa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja mustapippuri. Lisää kaikki maito kerralla, keitä keskilämmöllä sekoittaen kunnes kastike on hieman paksuuntunutta ja kuplivaa. Lisää juusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut kastikkeen joukkoon.

3. Sekoita keitetyt, valutetut makaronit juustokastikkeen joukkoon. Kaada seos uunivuokaan ja paista 350 F / 175 C noin 30 minuuttia. Anna asettua 10 minuuttia ennen tarjoamista.


Mac'n'Cheese on siis hyvin tuhti KASVISruoka :) Energiatiheytensä takia se sopiikin ehkä paremmin kylmään talveen kuin kuumaan kesään.

Juustomakaroniin käytettävän juuston osalta vinkkaisin käyttämään oikeita, ei-kevytjuustoja. Omakohtaisen kokemuksen mukaan kevytjuusto ei sula kauniisti, vaan tekee kastikkeesta rakeista, ehkä jopa hieman juoksettuneen oloista.


Ja sitten seuraa tunnustus:
Jos aikaa on vain 10 minuuttia, mac'n'cheese valmistuu näppärästi myös tällaisesta:

Kuva: Kraft Foods.
Ja usein aikaa on vain se hätäinen 10 minuuttia! Kuten arvata myös saattaa, lapset pitävät enemmän tästä kaupallisesta pikahötöstä kuin äidin rakkaudella laatimasta aidosta oikeasta = *murr* 
En siis ole ilmaissut rakkauttani pitämällä siitä.

No comments: