Thursday, June 16, 2011

Piparia tarjolla

Kotiäidin maanantaiaamu tuntuu heti paljon siedettävämmältä kun sen aloittaa leipomalla kunnon keksejä. Idean leipomuksiin tarjosi jälleen Better Home and Gardens.

Kaurakeksit Ameriikan malliin
(jälleen kerran huomautus vieraan vallan mittayksiköistä, keksejä syntyy tällä ohjeella koosta riippuen kolmisen pellillistä)


3/4 kuppia pehmeää voita
1 kuppi ruskeaa sokeria (Suomen oloissa fariinisokeri passannee)
1/2 hienoa sokeria
1 teelusikallinen leivinjauhetta
1/4 teelusikallista ruokasoodaa
1/4 teelusikallista suolaa
(1/2 teelusikallista jauhettua kanelia)
(1/4 teeluikallista jauhettua neilikkaa)
2 munaa
1 teelusikallinen vaniljaa
1 1/2 kupillista vehnäjauhoja
2 kupillista kaurahiutaleita
(1 kupillinen rusinoita / kuivattuja karpaloita)

1. Esilämmitä uuni 375 Farenheitasteeseen. Vatkaa pehmennyt voi sähkövatkaajalla notkeaksi, lisää sokerit, leivinjauhe, sooda, suola ja halutessasi mausteet. Vatkaa kunnes ovat voin kanssa hyvin sekaisin, muista kaapia myös kulhon reunat. Vatkaa joukkoon munat. Lisää jauhot sekoittaen hyvin. Lopuksi sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja halutessasi myös rusinat ja/tai karpalot.

2. Nostele leivinpaperilla vuoratulle pellille teelusikalla pyöreitä nökkösiä taikinasta. Jätä reilusti väliä nökkösten väliin (parisen tuumaa), koska taikina leviää ja paisuu uunissa. Jos haluat tehdä isompia keksejä, käytä esim. ruokalusikkaa, ja muista jättää vastaavasti suuremmat välit. Paista pikkukeksejä uunissa noin 8-10 minuuttia tai kunnes keksien reunat ovat kauniin vaaleanruskeat. Isompien keksien paistoaika on hieman pidempi, luokkaa 10-12 minuuttia. Annan keksien levätä uunipellillä minuutti-pari ennen siirtämistä ritilälle jäähtymään.

3. Jos haluat ryhtyä oikein amerikkalaiseksi, voit vielä kuorruttaa jäähtyneet keksit perus-tomusokerikuorrutuksella. Maistuuvat kyllä mainiosti ilman kuorrutustakin. Keksejä voi tarvittaessa pakastaa, tosin siihen harvoin tarvitsee turvautua, ainakaan tässä keksimonstereiden talossa.

No comments: