Friday, July 29, 2011

Haaste

Mieheni toi minulle haasteen. 
Kovan pähkinän purtavaksi.

Kuva napattu täältä.

Hän toi minulle kookospähkinän.

Huomenissa mietin miten sen saa rikottua.
Saati mitä siitä saa tehtyä.Edit 07/29/2011
 
Nyt on kookospähkinä kellistetty. Eikä siihen vaadittu kuin kaksi insinööriä, porakone, pyyhe, vasara, sementtilattia, terävä veitsi ja liki puolitoistatuntia aikaa.

Porakoneella porattiin pähkinään reikä, jotta neste saatiin valutettua ulos. Neste on aika *yuck* eli ei sitä parasta kookosvettä (paras kai saadaan vielä vihreistä kookospähkinöistä).

Seuraavaksi pähkinä kiedottiin pyyhkeeseen (ei kannata valita sitä keittiön parasta Marimekko-käsipyyhettä, kuten eräät teki). Pähkinä laitetaan kovalle (sementti-)lattialle ja sitä lyödään napakasti vasaralla kunnes kuori halkeaa. Palasia kannattaa naputella vasaralla pienemmiksi, helpottaa kaavintaa huomattavasti. Niin, ja sen pyyhkeen tarkoituksena on vain estää kookospähkinän palasten leviäminen ympäriinsä.

Seuraavaksi pähkinän hedelmäliha leikattiin ja kaavittiin terävällä veitsellä kuoresta. Ja tässä tunnin kestäneessä kaavinnassa sitä hermoja ja kärsivällisyyttä vasta koeteltiinkin!

Lopputulos oli reilu kulhollinen kookosta sellaisenaan nautittavaksi. Maku on mieto, miellyttäväkin. Vähän kuin kookoslastuja söisi. Kookos on tuhtia tavaraa korkean rasvapitoisuutensa takia, mutta korkean ravintoainepitoisuutensa takia kookos on kai miltei superruoka. Kookosliha säilyy jääkaapissa vajaan viikon, pakastimessa kuukaudesta kolmeen ja kuivattuna jopa vuoden.

Mutta mahtoi niillä ihmisillä olla aikoinaan nälkä kun kookospähkinöitä keksivät ryhtyä syömään! Helpommalla pääsee kun ostaa kaupasta vaikkapa ---

--- tällaisen. Samalla saa ne suklaan flavonoidit kaupan päälle.

No comments: