Monday, March 7, 2011

Suut makiaksi

Pahvitalossa syödään usein jälkiruokia. Eikä mitään kiisseleitä vaan kunnon herkkuja. Ohessa muutama luottoresepti joihin ainekset löytyvät kaapista kuin kaapista.

Marjainen jugurttijälkkäri

puolisen kiloa maustamatonta paksua jugurttia (esim. luomukreikkalaista)
sokeria
vaniljaa
auringonkukansiemeniä
pakastemansikoita
pakastemustikoita
digestivekeksejä (paremman puutteessa myös "pahvikeksit" käyvät)

Mausta jugurtti sokerilla ja vaniljalla, kippaa joukkoon sopivaksi katsomasi määrä siemeniä antamaan makua ja luonnetta. Kasaa maljaan kerroksittain jäisiä marjoja, karkeaksi murustettuja keksejä ja jugurttiseosta. Peitä malja kelmulla ja laita jääkaappiin maustumaan pariksi-kolmeksi tunniksi. Nauti lusikalla.


Leipävanukas

5-6 (isoa) viipaletta 12 grain paahtoleipää (siis monivilja)
margariinia

Munamaito:
3 munaa
3 dl kermaa + maitoa
vaniljaa
kaardemummaa
1/2 dl sokeria

Mansikkakastike:
puolisen litraa pakastemansikoita
appelsiinimehua
sokeria

Lämmitä uuni 200 Celsiusasteeseen (400 Farenheitastetta). Ota mansikat pakastimesta huoneenlämpöön pehmenenmään. Voitele keraaminen vuoka. Leikkaa leipä kuutioiksi ja laita vuokaan. Tee munamaito: vatkaa munien rakenne rikki, lisää kerma+maito ja mausteet.
Kaada munamaito leipäviipaleiden päälle, huolehdi että kaikki viipaleet kostuvat. Paista vanukasta uunin keskitasolla reilu vartti. Soseuta pehmenneet mutta vielä hieman kohmeiset mansikat sauvasekoittimella, mausta seos appelsiinimehulla ja tarvittaessa sokerilla.
Anna vanukkaan jäähtyä puoli tuntia - tunti. Kaada mansikkakastike vanukkaan päälle ja tarjoile herkku sellaisenaan tai kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.


Marjahyve

Täyte:
puolisentoista litraa pakastemansikoita ja -mustikoita
3 ruokalusikallista sokeria
3 ruokalusikallista vehnäjauhoja

Taikina:
2,5 desiä kaurahiutaleita
puolitoista desiä ruskeaa sokeria (esim. fariini-)
reilu desi vehnäjauhoja
1/2 teelusikallista muskottia
100 g pehmeää voita tai margariinia

puolitoista desiä hakattuja pähkinöitä (esim. saksanpähkinöitä)

Lämmitä uuni 200 Celsiusasteeseen.
Valmista täyte eli sekoita jäisten marjojen joukkoon jauhot ja sokeri. Kaada täyte keraamiseen vuokaan.
Valmista päälle tuleva taikina. Sekoita kaurahiutaleet, sokeri, jauhot ja muskotti. Nypi voi joukkoon. Lisää pähkinät (kokonaiset pähkinät voi hakata vaikka tällaisella). Levitä taikina ilmavasti täytteen päälle.
Paista paistosta uunissa 35-40 min uunin keskitasolla, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
Anna paistoksen jäähtyä vajaa tunti, nauti sellaisenaan tai jäätelön kanssa.

Samalla kaavalla voi tehdä myös omenahyvettä. Omenalohkoja ei tosin tarvitse jauhottaa. Omenalohkot voi maustaa halutessaan kanelisokerilla ja taikinassa olevan muskotin korvata kanelilla.


Vaniljavanukkaan ohjeen löytää täältä. Huomatkaa jenkkien mittayksiköt! Sokerin määrää kannattaa myös vähentää, jollei nyt satu tykkäämään äklömakeasta. Ohjetta hieman muuntelemalla (lisää vajaa desi sokeroimatonta kaakaojauhetta sokerin mukana, vähennä maissitärkkelyksen määrä 2 ruokalusikalliseen ja maito 2 2/3 kuppiin) ohjeella saa tehtyä myös herkullista suklaavanukasta. Yritin joskus tehdä myös nk. tiikerivanukasta (puolet vaniljaa ja puolet suklaata samaan maljaan), mutta se oli aika kuolleena syntynyt kokeilu. Tein vanukkaat yhtä aikaa ja kaadoin molemmat kuumina maljaan. Maku oli hyvä mutta ulkonäkö sotkuinen. Luulisin että jos ensin kaadetun vanukkaan antaa jäähtyä ja jähmettyä ennen kuin toisen kaataa päälle auttaa asiaa.


Kuvia tässä postauksessa ei nyt sattuneesta syystä ole. En ole koskaan ehtinyt ottaa ennen kuin ruuat ovat alkaneet kadota parempiin suihin. Ja olen muuten vieläkin katkera leipävanukkaan jämien menettämisestä keskiviikkona!


No comments: