Wednesday, August 3, 2011

Kunnon kansalaisia

Kuinka kasvatan pojilleni ystäviä ja vaikutusvaltaa? Lapselle tulee tarjota vain turvallisuutta, rakkautta, vakaat olosuhteet, vapautta ja rajoja, rikastavia kokemuksia ja kuria. Nämä kuusi tärkeää seikkaa Bonnie Macmillan listaa kirjassaan "Miksi pojat ovat poikia ja miten kehittää heidän parhaita puoliaan", joilla vanhemmat voivat vaikuttaa suuresti poikansa tulevaan menestykseen.

Pureudutaampa tähän listaan vähän tarkemmin:
1. Turvallisuus
Vauvan on sattava tuntea itsensä turvalliseksi alusta alkaen. Kun hänen ruumilliset tarpeena tyydytetään viipymättä, aivojen kehitys käynnistyy normaalisti. Tutkimuksen mukaan pahasti laiminlyötyjen lasten aivot voivat olla jopa 30% pienemmät kuin hyvää hoivaa saaneiden lasten aivot.
2. Rakkaus
Vauva tarvitsee fyysistä kosketusta, rakkautta ja huomiota. Joidenkin tutkimusten mukaan hellyyden puute haittaa poikien kehitystä jopa enemmän kuin tyttöjen. Edistääksesi lapsesi tulevaa onnea ja menestystä, rakasta lastasi --- juuri sellaisena kuin hän on.
3. Vakaat olosuhteet
Lapsen on oltava varma siitä, miten läheiset ihmiset käyttäytyvät. Väkivaltaiset, välinpitämättömät tai psyykkisesti sairaat vanhemmat aiheuttavat stressiä, joka on vauvalle, varsinkin poikavauvalle, hyvin vahingollista. Arvaamattomissa oloissa elävä lapsi ei kehitä kykyä ymmärtää toisten tunteita, koska kaikki aivojen resurssit menevät elämän epävarmuuden aiheuttaman pelon käsittelyyn. Hänestä tulee siis kirjaimellisesti emotionaalisesti jälkeenjäänyt lapsi.
4. Vapaus ja rajat
Kehittyäkseen sosiaalisesti ja emotionaalisesti ja oppiakseen tarvittaessa lykkäämään palkinnon saamista, lapsella on oltava toisaalta vapautta, toisaalta rajat. Vanhempien on määriteltävä selvät säännöt ja reagoitava johdonmukaisesti jos niitä rikotaan. Pojat kokeilevat mielellään rajojaan. Jos reagoit johdonmukaisesti poikasi käyttäytymiseen, hän kokee että välität hänestä.
5. Rikastavat kokemukset
Tutkimusten mukaan lapset, jotka saavat älyllisesti stimuloivia kokemuksia 2-vuotiaina, pystyvät 6-vuotiaina kontrolloimaan paremmin tunteitaan ja lykkäämään palkinon on saamista. Myös erilaisten tunteiden kokemisesta ja sosiaalisista suhteista on hyötyä. Poikien tunneäly kehittyy, jos heitä rohkaistaan puhumaan tunteistaan.
6. Kuri
Sekä tytöt että pojat tarvitsevat kuria, mutta ehkä erityyppistä. Pojat harrastavat energisempiä, vähemmän verbaalisia leikkejä ja ovat vähemmän tottelevaisia kuin tytöt. Kurin on oltava sen mukaista. Vanhempien on ehkä syytä soveltaa poikiin tiukempaa kuria.
Siis näinkö helppoa tämä kunnon kansalaisten ja omien elämiensä sankareiden kasvattaminen onkin! Ihanaa!

Yksi asia jäi vain ihan pikkiriikkisen kaihertamaan. Kaikki on siis oikeasti äidin ja/tai isän vika? Meinaan jos siis pojasta kasvaakin sen pikkuinsinöörin sijaan joku --- pikkuekonomi? Tai vielä pahempaa --- minihumanisti!?!

Ja ei kun kipin kapin kauppaan kaavakirjaa ostamaan!

Kirjoittaja on 35-vuotias kahden täydellisen ihanan ja raivostuttavan mahtavan poikalapsen äiti ja insinööri, joka lueskelee nykyisen toimenkuvansa takia lähinnä lastenkassvatusmanuaaleja. Hän rakastaa kilttejä lapsiaan, halii ja pussaa sekä antaa heidän tehdä vapaasti kaikkea sallittua tiukan jöön pitämisen lomassa. Sen lisäksi hän tekee kaikkea älyllisesti stimuloivaa, kuten --- öh --- tai siis no kaikkea semmoista ihan tavallista. Älyllistä.

No comments: