Wednesday, August 3, 2011

Parisuhteellista

Männäviikolla IL sulostutti elämääni listaamalla kuusi yleistä mokaa, joihin vaimot sortuvat. Listan mukaan välttämällä näitä mokia parisuhde kukoistaa. No, katsotaan onko meillä toivoa.


"Ei yhtään tylsää hetkeä."


1. Liika mukautuminen
Nainen luopuu omista haluistaan ja tasa-arvoisen kumppanuuden sijaan miehestä tulee parisuhteen keskipiste.

Ja tätähän tapahtuu. Omasta lähipiiristäni tiedän muutamankin tapauksen. Mies ja nainen tekevät työkseen samaa, harrastavat samaa, ylipäätään ovat kiinnostuneet vain ja ainoastaan samoista asioista. Kaikkein pahimmassa tapauksessa mies on suoraan uhannut että ero tulee jos vaimo ei harrasta samaa kuin hän. No, siinähän sitten metsästävät ja kalastavat.

Omassa parisuhteessani olen ymmärtänyt ja minun on annettu olla minä. Se ei silti tarkoita ettenkö saisi osakseni lempeää kiusoittelua mekko-ostoksista tai joogatunneista. Ihansesama. Ja maastopyöräily --- se on varmasti hieno laji mutta ei minua varten.

2. Ei kerro selkeästi odotuksistaan
Avioliitolla on paras pohja, kun pariskunta on alusta pitäen ollut avoimia toisilleen työstä, vanhemmuudesta ja rahankäytöstä.

Työasioiden käsittely ei ole koskaan ollut mikään kynnyskysymys ja vanhemmuudestakin olemme kutakuinkin samalla sivulla (ja jos satunnaisesti poikeamme eri sivulle, siitä keskustellaan sitten jossain ihan muualla kuin lasten edessä). Mutta raha-asiat... toinen meistä on tarkan taalan tyyppi, toinen taas on enempi huithapeli, jonka mielestä rahasta puhuminen on vulgääriä. Tiedämme ja tunnustamme eroavaisuutemme, yritämme ymmärtää toisiamme ja ennen kaikkea yritämme pysyä myös rahakeskusteluväleissä. Parempi onkin, meillä kun on yhteiset rahat.

Jos taasen haluaa pitää vapaaillan tyttöjen kanssa tai mennä jumppaan tai lenkille, se pitää sanoa hyvissä ajoin ja selkeästi ääneen. Ei se sen vaikeampaa ole. Ja kuittailu muuten kuuluu asiaan.

3. Eri äänensävyjen vaikutuksen aliarvioiminen
Pelkkä negatiivinen äänensävykin voi kärjistää ongelmia.

Tämä on niin totta. Mutta välillä pitää myös ymmärtää että jos toisella on paha mieli, stressiä tai muuta harmitusta, missä muualla hän voi äksyillä kuin omassa kotonaan omalle puolisolleen. Tai no --- onhan minulla nuo lapset ;)

Ja jos lapset välillä ärsyttävät äitiä, kyllä ne osaavat kiihdyttää myös isääkin. Siinähän sitten mökötetään, molemmat.

4. Kommunikointityylit eivät kohtaa
Tuntuuko, ettei aviomies kuuntele? Silloin kannattaa miettiä omaa kommunikaatiotyyliään.

Esikeski-ikäinen mammakin voin oppia uusia temppuja. Kuten vaikkapa että ---
- Yhteenoton hetkellä ei kannata kaivella niitä männävuotisia likasankoja.
- Riittää että samasta asiasta sanoo kerran. Tai kaksi. Tai kolme. Mitä minä sanoin?
- Kova ääni ei automaattisesti tarkoita huutamista. Vain äänekästä keskustelua.
- Höyryjyrämäinen lähestymistapa harvoin tuottaa haluttua tulosta.

Olennaisinta oli kuitenkin tajuta että ei tämä elämä nyt niin vakavaa ole. Parisuhteessa ei jaeta mitaleja, eli kaikkia huutokilpailuja ei tarvitse voittaa. Vaikka olisinkin oikeassa.

Ja kyllä se musta tykkää vaikkei se sitä ääneen julistakaan.

5. Seksin jättäminen pois elämän prioriteeteista
Naisen on hyvä keskittyä myös omaan hyvinvointinsa. Kun tuntee olonsa hyväksi, voi tuntea olonsa myös seksikkääksi. Siitä on hyvä lähteä eteenpäin.

Siis mikä tuo ensimmäinen sana oikein oli? Onko se jotain syötävää?
Ja kiitos kysymästä, minä voin oikein hyvin :)

6. Kumppanin arvostamisen unohtaminen
Jotkut naiset keskittyvät lapsiin, työhön ja kotiin niin, että unohtavat ne pienet eleet, jotka vahvistavat parisuhdetta.

Olen naimisissa maailman parhaan miehen kanssa. Miehen, joka ei jää eikä jätä sanattomaksi. Miehen, joka ei osaa käyttää pesukonetta koska hänen ei tarvitse. Miehen, joka on omien sanojensa mukaan allerginen keitetyille vihanneksille, mutta syö silti lasagnea jossa on kesäkurpitsaa ja porkkanaa. Ei ehkä mukisematta mutta kuitenkin.

Olen naimisissa maailman parhaan miehen kanssa. Ja hän tietää sen.
Ja voin kertoa että parempaa vaimoa hän ei mistään löydä saati saa.


Ai niin, ja kyl mä siitä silleen niinku tykkään.
Tai rakastan...
Tai jotain...

5 comments:

Henriikka said...

Nää sun postaukset on ihan huippuja! Mä niin kovasti tykkään tavastasi kirjoittaa, elävää tekstiä ja osuvia oivalluksia :D Kiitos näistä piristävistä hetkistä työpäivän jälkeen, kun voi hetken hihitellä ja palautua tässä koneen ääressä!

Anna said...

huippu teksti kyllä! Ja ihanaa että rakastat ja rakastatte ja sulla on niin hyvä mies!!!!!! Sitä odotellessa...onpahan ainakin jotain mihin tähdätä :)

Johanna / Omamaamansikka said...

Nämä listat ne ovat aina niin kannustavia :) Mutta kyllähän niissä totuuden siemenkin toisinaan piilee. Huomaan kyllä, että parannettavaa olisi - jos vaikka missä. Hauska postaus.

Päivi said...

Jep --- parisuhde pieruhuumorin voimalla jo vuodesta 2004 ;) Siinä sitä tavoitetta itse kullekin ;D

Susa said...

Ihana postaus :)