Wednesday, September 7, 2011

Kuinka äkäpussi kesytetään?

Että kertokaapa se.

Äidin mussukat: vasemmalla kovaääninen ja oikealla kovapäinen.

Isoveli Niilo on ehkä ylienerginen toiminnan mies, mutta perusluonteeltaan sujuva. Samaa luonteen helppoutta ei ole näkyvissä pikkuveljessä, vaikka toiminnassa löytyykin isoveljen kanssa samoja piirteitä. Leolla on siis päällä veret seisauttava ja korvat kuurouttava uhmaikä.

Tällä hetkellä päällimmäisenä Leon asialistassa on "haluan leikkiä samalla lelulla kuin Niilo". Ja jos (kun) hommat eivät mene pikkumiehen mielen mukaan, silloin huudetaan täyttä kurkkua, hakataan takaraivoa lattiaan (jos ei äiti ehdi väliin), leikitään selkä kaarella jousipyssyä ja --- vanhempia eniten kauhistuttaen --- revitään hiuksia päästä. Siis Leon omasta.

Pienen miehen kiukkuun ei auta kuin ovela harhautus (kalkkunaparvi takapihalla), äidin syli, herra Kirahvi tai yllätyspaluun lelukaupasta tehnyt herra Apina. Jos harhautus onnistuu, kiukku laantuu parissa minuutissa, mutta pahimmassa tapauksessa äkää ja raivoa riittää hyvinkin reiluksi puoleksi tunniksi. Ja se kiukku ei tule kerran päivässä vaan monta. Varsinkin tämän sateisen alkuviikon jälkeen äidin korvien tinnitys on fakta. Eikä nyt olla kuin vasta keskiviikossa.

Olenkin tässä miettinyt että... 
a) Pitääkö Leolle hankkia kiukkukypärä eli tuhoutuuko Leon näköaivokuori toistuvista itseaiheutetuista kuhmuista takaraivossa?
b) Tuleeko pojasta kiukkukalju? Poika kun raastaa itseltään kunnon tupun hiuksia irti kun sille päälle sattuu.
c) Tuleeko äidistä kuuro? Tästä piirteestä saattaisi tosin olla apua lasten olessa teini-iässä.

Uskottelen itselleni että kyseessä on vain ohimenevä kausi. Toivon että uhma helpottaa kun poika oppii paremmin puhumaan ja siten ilmaisemaan itseään... siis niissä puitteissa missä pojat nyt ilmaisevat itseään, puhumalla. Toistaiseksi Leo puhuu yksittäisiä sanoja ja lyhyitä lauseita, sekä suomeksi että englanniksi. "Pissahätä." "Iso pissahätä." "Kuumaa." "Kiitos!" "Kissa ammuu." "Car." "Bye bye. See you soon."

Niin, ja osaahan poika toki jo aakkosetkin (englanniksi), kiitos kuukausia jatkuneen intensiivisen ja (vanhempien hermoja) säälimättömän isoveljen aakkoskoneen räikkäämisen.

Kuva täältä. Suosittelen laitetta lämpimästi. Ja ehkä myös hieman kuurosti.

Hmm... oppisikohan poika kohta jo lukemaan?

No comments: