Wednesday, September 14, 2011

Ilmaakin kevyempi

Puolimaratoniin on 18 päivää ja treeni sujuu --- no, jollain lailla.Lenkkimusiikkini ei ole turhan korkeatasoista taiderokkia. Olen kuitenkin päässyt Ke$han "Blow"sta eteenpän, yllä olevaan ilmaakin kevyempään tsirpapa-tsirpapa-bumbti-käkkään. Miehelläni on teoria, jonka mukaan huono musiikki saa minut juoksemaan nopeammin. Pitäisi varmaan ladata jotain vielä p*skempaa iPod täyteen, tällä jumputuksella kun ei pääse alle 5 minuutin kilsavauhteja ;)


Loman ja levon jälkeen olen ottanut radikaalin loppukirin ja tossua on isketty asfalttiin oikein urakalla. Nostin lenkkimäärän vakiintuneesta kolmesta neljään kertaan viikossa. Viime viikolla kilometrejä kertyi vajaat 55, pisimmän lenkin ollessa 20 km. Tämä viikko korkattiin tänään reilun 15 km siivulla. Torstaina voisi käydä hölkyttelemässä kympin, ehkä jotain vetoja seassa, lauantaina taas pidemmän, hitaan lenkin ja sunnuntaina kevyen, verryttelyrykäisyn. Ensi viikolla mennään vielä suht' täysillä, ohjelmaan pitänee ujuttaa jotain puolimartonvauhtisiakin rykäisyjä, mutta viimeinen viikko ennen kisaa menee lepäillessä. Tämä onnistuu hyvin luontevasti, koska mieheni on tuolloin työmatkalla.

Kroppa on kestänyt tätä rääkkiä varsin hyvin. Jalat ovat tosin aika tukossa, jonka takia välipäiville pitänee lisäillä lempeää joogaa venyttelyksi. Rakkoja olen saanut yllättävän vähän, mutta epäilen menettäväni vielä ainakin yhden kynnen ennen lopullista koitosta.

Vatsan ärtymistä olen koettanut estää vähentämällä lenkkipäivinä kahvin juomista ja paneutumalla paremmin lenkkiä edeltävään tankkaamiseen. Lähinnä olen siis pidentänyt ruokailun ja lenkin väliä. Lenkillä juomana on yhäkin pelkkä vesi. Harkinnassa on josko pitäisi kokeilla jotain urheilujuomaa.

Nykyisin seuranani on myös jatkuva nälkä. Minä syön normaalistikin suht' tuhdisti, säännöllisesti kolmen-neljän tunnin välein. Nautin keskimäärin kaksi lämmintä ateriaa päivässä, kiitos lapsien. Aamupalaksi menee kaurapuuroa ja lisäksi tulee vielä iltapäivällä välipala sekä iltapala yhdeksän ja kymmenen välillä illalla. Mutta tällä treenimäärällä tämäkään ei tunnu riittävän. Lisäksi siis hedelmiä, pähkinöitä, karkkia, paahtoleipää Nutellalla ja banaaniviipaleilla, kaikki uppoaa :)

Mitä motivaatioon tulee, niin... puultahan tämä välillä maistuu. Varsinkin pitkillä lenkeillä minulla on vakio 13 km kriisi, jolloin mietin koko touhun järkevyyttä. Tänään päätin, että puolimaratonin jälkeen laitan lenkkarit ainakin hetkeksi naulaan. Vaihtelun vuoksi voisi vaikka käydä uimassa ja joogassa, ehkä jopa viettää enemmän aikaa perheen kanssa :D

Näillä kujeilla siis mennään. Tavoitteeksi asettamani 1:53 alitus tuntuu todella kovalta. --- Tai siis tuntui siihen asti kunnes kävin katsomassa Applefestin viime vuoden tuloksia saati kautta aikojen parhaita tuloksia. Viime vuonna voittaja (mies) paineli reitin aikaan 1:12:21. Paras nainen selviytyi urakasta aikaan 1:26:07. Kautta aikojen paras aika (mies) on 1:06:07. Naisilla vastaava on 1:17:17. Loistavia tuloksia! Pitää olla kyllä todella kova luu ja kovakuntoisuuden lisäksi vielä lahjakas juoksija jotta moisiin aikoihin taipuu. Itse olisin onnesta soikea jos joskus kauniina päivänä taittaisin matkan vaikka 1:40 pintaan.

Mutta itseni kanssahan tässä kilpaillaan, eikös juu :)

PS: En ole tainnut muistaa julkaista Puman 5-milerin virallisia tuloksia. Nehän siis löytyvät täältä ja tämä tyttö löytyy sijalta 128. Että en sitten ihan ollut kärkikahinoissa mukana.

No comments: