Sunday, February 26, 2012

Kivikeittoa

Keitin tänään aikani kuluksi kivikeittoa, tosin ilman sitä kiveä.


Stone Soup
Aineksiksi tarvitset mitä kaapista sattuu löytymään.
Minä käytin seuraavia:
1 punasipuli, pieneksi kuutioituna
1 bataatti, kuutioituna
2 porkkanaa, viipaloituna
1 pieni punainen paprika, pieneksi kuutioituna
selleriä, pieneksi pilkottuna
1 valkosipulin kynsi, veitsellä murskattuna ja viipaloituna
1 kesäkurpitsa, kuutioituna
1 keltainen kurpitsa (squash), kuutioituna
2-3 desiä pakastemaissia
2-3 desiä keittoon sopivaa pientä pastaa
1 litra kanalientä
öljyä / voita kuullottamiseen

Bataatin sijaan voi hyvin käyttää perunoita. Keittoa voi myös tukevoittaa heittämällä joukkoon vaikka kanaa. Esim. maustamattomat, reilun suupalan kokoiseksi pilkotut koipipalat sopinevat ruokaan mainiosti.  

Keiton keittäminen etenee seuraavasti:
1. Ruiskaise rasva kattilan pohjalle kuumenemaan. Kuullota öljyssä/voissa sipulia muutama minuutti. Lisää bataatti, porkkana ja paprika. Kuullota vajaa 10 minuuttia. Lisää valkosipuli. Kuullota vielä minuutti.
2. Lisää kanaliemi ja kuumenna keitontekele kiehuvaksi. Säädä tämän jälkeen liesi pienehkölle ja kylvetä lapset. Keitto saa siis pulputella hiljakseen noin 15 minuuttia.
3. Lisää keitton joukkoon pakastemaissi, kesäkurpitsa ja keltainen kurpitsa sekä pasta. Tarvittaessa lisää hieman vettä, jotta keitto muistuttaa paremmin keittoa eikä pataa. Keitä noin 10 minuuttia, jotta pasta on kypsää. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.
4. Nautiskele parmesanjuuston ja paahdetun leivän kanssa.

Vinkki:
Jos haluat laittaa keiton alkuperäisen reseptin mukaisesti kiven kanssa, kannattaa valita sileä ja kova, murenematon kivi. Graniitti on juurikin hyvä keittokivi. Kivi pestään huolellisesti ja pistetään kiehumaan puhtaaseen veteen erillisessä kattilassa heti keitonteon alussa. Kivi lisätään muun keiton joukkoon kohdassa 2, eli kanaliemen lisäämisen yhteydessä. Kivi kannattaa kuitenkin jättää annostelematta lautaselle saati syömättä :)

Kiven valinnan, pesun ja keittämisen voi halutessaan myös kätevästi ulkoistaa jälkikasvulle. Meillä nuo tosin leikkivät talonrakennusleikkejä äidin kokkailujen ajan. Pitänee rajoittaa tuota omaa HGTV:n tuijottamista...

No comments: