Tuesday, October 4, 2011

Hernaripäivä

Pahvitalossa oli tänään hernekeittopäivä, sillä kuka niitä hodareita ja hampurilaisia nyt joka päivä jaksaa syödä. Purkkikeiton lämmittämisen sijaan suosittelen kokeilemaan ihan oikean keiton keittämistä. Lopputulos on palkitseva --- eikä se nyt niin vaikeaakaan ole.

Pahvitalon hernekeitto
1 pauna halkaistuja, kuivattuja herneitä (Goya Split Green Peas)
1/2 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 porkkana
6 pekonisiivua
6 kuppia kanalientä
(suolaa)

1. Huuhtele ja lajittele (poista mahdolliset roskat ja muuten epämääräiset) herneet. Herneitä ei tarvitse liottaa, ainakaan näitä käyttämiäni Goyan herneitä.
2. Laita huuhdellut herneet paksupohjaiseen kattilaan (käytin emaloitua valurautakattilaa eli dutch ovenia). Lisää silputtu sipuli, murskattu valkosipulinkynsi, ohueksi viipaloitu porkkana ja paistettu, pieneksi silputtu pekoni kattilaan herneiden kanssa. Kaada päälle kanaliemi.
3. Kuumenna keitontekele kiehuvaksi, pienennä sitten lieden lämpötilaa ja anna keiton pulputella lempeästi, kansi hieman raollaan välillä sekoitellen, kunnes herneet ovat kypsiä. Tähän menee noin tunti.
4. Nauti keitto kuumana, kyytipoikana maitoa ja näkkäriä. Tämäkin keitto sitten vain paranee lämmityskertojen myötä, joten toivotaan että koko keittokattilallinen ei mene yhdellä kertaa.
5. Jälkiruokana nautittiin perinteisen pannukakun sijaan suklaavanukasta. Jos haluaa leikkiä täydellistä kodinhenkeä, vanukkaan ohje löytyy täältä, lisää vain vajaa desi sokeroimatonta kaakaojauhetta sokerin mukana, vähennä maissitärkkelyksen määrä 2 ruokalusikalliseen ja maito 2 2/3 kuppiin. --- Tai sitten voi vain avata tällaisen, kuten me teimme :)

No comments: