Saturday, October 8, 2011

Suuri kurpitsa

Jack-o-lantern mallia Pahvitalo.

Huikaisevan kauniin lokakuisen perjantai-iltapäivän kunniaksi kävin hakemassa meille kurpitsan.

Noin 25 minuuttia kaupasta uloskantamisen jälkeen kurpitsa oli muuttunut jack-o-lanterniksi, kurpitsalyhdyksi. En ollut koskaan aikasemmin tehnyt kurpitsalyhtyä, joten työvaiheet menivät ehkä hieman hölmössä järjestyksessä. Piirsimme Niilon kanssa ensin naaman ja leikkasimme aukot, sitten vasta kaavimme kurpitsan tyhjäksi. Jälkikäteen mietittynä päinvastainen järjestys olisi voinut olla hyvinkin paljon järkevämpi.

Niin tai näin, opimme Niilon kanssa että lyhdyn saa aikaiseksi varsin vähällä vaivalla ja varusteilla. Tarvitaan vain kurpitsa, vedenpitävä tussi, vankka lyhytteräinen veitsi, lusikka ja kulho sisuksille. Ja tietenkin kynttilä lyhdyn sisälle.

Kurpitsan sisuskalujen kanssa puljaamisessa sen sijaan saa aikaa kulumaan ja hermoja venymään ihan kiitettävästi. Vinkki: Jos siis haluaa säästää itseään ja päästä helpolla, kannattaa kipata moiveet vaikka metsään maa- ja puuoravien riemuksi. Mutta koska "helppo" ei ole toinen eikä edes kolmas nimeni, päätin päräyttää sisuksista kurpitsapiirakan ja tietenkin paahtaa kurpitsansiemenet. Ja siinähän se loppuilta menikin, keittiötä paimentaessa.

Ensinnä erottelin kurpitsalihan ja siemenet. Yök mitä limaista hommaa! Soseutin kurpitsalihan sauvasekoittimella ja kaadoin kattilaan. Keitin sosetta noin tunnin keskireippaalla lämmöllä. Kurpitsasoseen porpotellessa liedellä, valmistin kurpitsansiemenet.
 
Paahdetut kurpitsansiemenet
1. Huuhtelin ja kuivasin kurpitsansiemenet.
2. Maustoin siemenet yksinkertaisesti suolalla ja tilkalla oliiviöljyä.
3. Kaadoin ne peivinpaperin päälle uunipellille ja paahdoin uunissa, 400 F / 200 C, kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen. Näin kuumassa uunissa siemeniä pitää vahtia silmä kovana ja varoa ettei kullanruskeaksi paahtamisen sijaan mustuta saati polta niitä.  

Nauti kurpitsansiemeniä joko sellaisenaan pikkupurtavana tai salaatin joukossa tai vaikkapa sämpylöiden päällä.

Seuraavaksi väkersin itse pää(jälki)ruuan. Kurpitsapiirakka on peri-amerikkalainen, syksyyn ja erityisesti kiitospäivään liittyvä herkku. Itse olen noin 50-60 -kannalla, josko kyseessä on herkku. Kiitospäiväherkuista pekaanipähkinäpiirakka on joka tapauksessa allekirjoittaneelle noin miljoona kertaa makoisampi herkku!

Pumpkin pie eli amerikkalainen kurpitsapiirakka
Taikina:
1 1/3 kupillista vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1/4 kupillista öljyä
3 - 4 rkl maitoa

Sekoita jauhot ja suola keskenään leivontakulhossa. Lisää yhtäaikaa sekä öljy että 3 rkl maitoa. Sekoittele haarukalla kunnes kaikki ainekset ovat sekaisin, tarvittaessa lisää vielä yksi ruokalusikallinen maitoa. Tee taikinasta käsin pallo. Kaulitse taikina jauhotetulla työtasolla tai kahden tuorekelmun välissä halkaisijaltaan noin 12 - 13" levyksi. Kippaa taikinalevy halkaisijaltaan 8 - 9" piirakkavuokaan. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Trimmaa ja rypytä piirakan reunat niin kuin parhaaksi näet.

Täyte:
1 keskikokoisen kurpitsan hedelmäliha soseutettuna, keitettynä ja ylimääräiset nesteet poisvalutettuna (huh!)
tai
1 purkki (noin 1 3/4 kupillista) purkkikurpitsaa
1/2 kuppia sokeria
1 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
2 munaa, kevyesti vatkattuna
3/4 kupillista kermaa, kevytkermaa tai maitoa

1. Esilämmitä uuni 375 F.
2. Sekoita täytettä varten kulhossa kurpitsasose, sokeri, kaneli, inkivääri ja muskotti. Sekoita joukkoon munat, joista rakenne on vatkattu rikki. Lisää lopuksi joukkoon kerma, lempeästi käännellen.
3. Kippaa täyte taikinalla vuorattuun piirakkavuokaan. Läikkymisen estämiseksi voit kipata täytteen vasta uunissa.
4. Paista piirakkaa ensin 25 minuuttia foliolla peitettynä (estää pinnan liiallisen mustumisen) ja ainakin toiset 25 minuuttia tai niin kauan että täyte on kypsä (keskelle piirasta työnnetty veitsi säilyy puhtaana) ilman foliota.
5. Anna piiraan jäähtyä, peitä ja nosta kylmään.

Nauti joko sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa.

Pitää kurpista piirakasta saati ei, parasta koko operaatiossa on ehdottomasti se tuoksu. Kupritsa yhdistettynä kaneliin, inkivääriin ja muskottiin --- parempaa huoneentuoksua ei vain ole!

3 comments:

Anna said...

hehee. Meillä odottaa Eräjärvellä kasa isoja omasta maasta saatuja kurpitsoja. Jonkun viikon päästä on tarkoitus pitää kurpitsankaiverrus pippalot ja tarkoitus myös paahtaa noita siemeniä (sain ensikerran maistaa niitä viime vuonna Kanadassa ja ne oli hyviä!) ja sit kokeilla kanssa tuota kurpitsapiirakkaa (se ei kyllä ollut henk.koht. makuelämyksieni listan huipulla, mutta täytyyhän sitä silti tehdä ;)

Päivi said...

Runsaan kermavaahdon kera (piirakan ja kermavaahdon suhde noin 1:1) kurpitsapiirakkakin menee alas kuin solisten ;)

Totta puhuen, vaivannäköni palkittiin ja ehdasta kurpitsasta tehtynä piirakka oli oikeasti hyvää. Teillä on siis Eräjärvellä odotettavissa tuoksuvia herkkuhetkiä!

Henriikka said...

On todella 10 kurpitsan voimin (tosin otan tällä viikolla jo varaslähdön hommaan ja kaksi niistä odottaa tuossa terassilla jo :D)