Thursday, October 27, 2011

Yksinkertaista elämää etsimässä

Kysyessäni taannoin Goolgelta mitä se tietää herra Thoreausta, törmäsin tähän.

Skeptisesti ajatteleva insinööriminä vain tuhahtaisi ja sivuuttaisi lyhyesti koko sivuston. Oravanpyörästä pois hyppääminen, hienosti sanottuna downshiftaaminen, kuulostaa juuri niin etuoikeutetun, länsimaisen ihmisen hipahtavalta skitsoilulta. Vähän samalta kuin kanan syömättömyys ja nahkakenkien käyttämättömyys. Ylellisyydeltä, johon vain tarpeeksi varakkailla on varaa.

Mutta annataan tyypille mahdollisuus, vapaassa maailmassa kun eletään. Kyseessä on siis nelikymppinen mies, tietotekniikkayrittäjätaustalla. Henry Thoreaun Elämää metsässä -teos innosti hänet muuttamaan radikaalisti eläämänsä, löytämään oman tapansa elää vapaana ja onnellisena. Mies on tehnyt hyvää ja määrätietoista työtä, tehnyt rohkeita ratkaisuja tavoitteensa saavuttamiseksi. Minusta ei moiseen olisi --- vai olisiko?

Katsotaan, elämä vapaana ja onnellisena, miten se onnistuu hänen vinkkejään noudattaen:
1. Poista turhat tavarat.
Katso ympärillesi, etenkin kotonasi. Ovatko kaikki esineet ympärilläsi tarpeellisia, hyödyllisiä ja esteettisiä? Jos ei, niin siivoa, myy ja lahjoita turhakkeet pois. Voit aloittaa vaikka yhdestä huoneesta, komerosta tai laatikosta kerrallaan.
Tätä turhasta luopumista on tullut harrastettua hyvinkin aktiivisesti viimeiset pari-kolme viikkoa. Sanovat sitä muuttamiseksi. Huomenna tulevat muuttomiehet pakkaamaan konttiin ensimmäisen erän, maanantaina loput. Seuraavat ainakin 2 kuukautta eletään siis minimitarpein, suoraan matkalaukusta. En voi sanoa odottavani koettelemusta vilpittömän innoissani.
No, kerron sitten joskus kuinka valaistuin --- tai sitten en.
2. Poista turhat sitoumukset
Katso kalenteriasi, katso erääntyviä laskuja. Sovella samaa periaatetta, ovatko nämä kaikki sitoumukset minulle tärkeitä ja hyödyllisiä. Poista turhat sitoumukset. Jos tämä tuntuu vaikealta, poista edes yksi sitoumus elämästäsi ja tarkkaile, miltä se tuntuu.

Ulkomaille muuttaminen on toiminut luonnollisena karsijana. Jäljelle on jäänyt vain se oleellisin. Jos nyt vielä jotain karsisi, niin voisin hyvinkin luopua omasta luottokortistani. Tilalle ottaisin luonnollisesti mieheni sellaisen :)
3. Älä osta lisää
Turhista tavoroista luopuminen ei auta, jos heti ensi viikolla riennät ostamaan lisää samppanjavispilöitä ja sähköisiä korkinavaajia. Tärkeintä elämässä on sisältö, ei tavarat. Osta ainoastaan, jos todella tarvitset jotakin. Jos haluat ostaa jotakin, lykkää ostopäätöstä vaikka parilla viikolla. Jos kahden viikon päästä tuntuu vielä siltä, että tarvitset jotakin, niin osta se.

Tämä olisi hyvä tavoite. Sen voisi aloittaa vaikka --- tadaa --- joululahjoista. Kaikkea tavaraa siis löytyy yllin kyllin.
Mutta jos nyt joku haluaisi jotain tälle mammalle antaa, niin muutossa kärsinyt naama kaipaisi kyllä kunnon kasvohoitoa. Eikä tarvitse välttämättä ihan jouluun asti odottaa tämän lahjan kanssa. Että *wink*wink* sinne rakkaan puolison suuntaan :)
4. Vähennä tekemistäsi
Tee asioita, joilla on merkitystä enemmän. Tee vähemmän merkityksellisiä asioita vähemmän. Koko ajan ei ole pakko tehdä jotakin. Voit vain olla rauhassa ja ajattelemattakin. Jätä joskus vaikka elokuva väliin ja mene luontoon kävelemään. Istu rauhallisella puistonpenkillä. Jos et voi nauttia nykyhetkestä, miten voisit nauttia huomisesta?
Näin puoliksi karjalaisilla geeneillä varustettuna tuo mitääntekemättömyys on aika tekemätön paikka. Ajattelemattomuutta taasen tulee joskus harrastettua ihan ajattelemattakin. Sekin ihan itäistä geeniperimää.

5. Vähennä tavoittaitasi
Jotkut ihmiset asettavat tavoitteita. Olin itsekin tällainen joskus. Minulla oli10 tavoitetta ja usein huomasin, että suurin osa jäi toteutumatta. Nykyään minulla on vuositasolla yksi tavoite, joka on linjassa arvojeni ja laajemman tarkoitukseni kanssa.

Minulla on tällä hetkellä vain yksi tavoite: selvitä seuraavista kahdesta kuukaudesta hengissä ja edes vähän hyväntuulisena.

6. Selvitä itsellesi arvosi
On vaikeaa löytää suuntaa elämässä, jos ei tiedä mitä haluaa. Pysähdy rauhassa tutkailemaan elämääsi. Mitä haluaisit tehdä elämässäsi? Mistä nautit? Millaiset ihmiset ovat sinulle tärkeitä? Mistä pidit lapsena? Älä huolestu, jos et löydä vastauksia saman tien. Tärkeintä on aloittaa kyselemään.

Mistä sen tietää, milloin sen tietää, mikä haluaa isona olla? Ehkä minun täytyy sittenkin ryhtyä kotitalousopettajaksi.

7. Syö yksinkertaisemmin
Syö tuoretta ja terveellistä ruokaa. Ruuan valmistaminen voi olla hauskaa. Tiedät ainakin varmasti, mitä syöt, kun olet valmistanut sen itse. Tänä aamuna nautin itse luonnonmukaisesti viljeltyjä tomaatteja, kotona tehtyä leipää ja itse valmistettua levitettä. Yhdessäkään aineosassa ei tarvinnut miettiä, mitä lisäaineita ruoka sisälsi.

Meillä syödään kotona tehtyä, raaka-aineista asti itse rakkaudella väkerrettyä ruokaa. Tulevaisuudessa, sitten joskus, osan hedelmistä ja vihanneksista voisi kasvattaa itse. Lyhyellä tähtäimellä leipää ja sämpylöitä voisi ryhtyä leipomaan useammin.
Ja suklaatahan meillä syödään vain lääkkeeksi. Kuten äsken, hevoskuuri peanut butter cupseja.
... 6 kpl snack size namuja oli ehkä hitusen liikaa..


8. Liiku luonnossa.

Luonto kertoo meille, mikä meille on hyväksi. Luontoa pitää vain kuunnella. Lähde metsäpolulle kävelemään, meren rannalle hölkkäämään, peltojen laidoille pyöräilemään. Hyvä mieli tulee kaupan päälle ja vieläpä ilmaiseksi.

Tämä on niin totta. Opiskelin tänä syksynä juoksemaan ilman iPodia, kuunnellen ihan vain omaa hengitystä ja luonnon (ja liikenteen) ääniä. Lenkeistä tuli jotenkin paljon mielekkäämpiä, rauhallisuuden saarekkeita kiireisen elämän keskellä.

9. Vähennä sähköistä viestintää
Pitääkö kännykän, netin olla koko ajan päällä? Pitääkö postit tarkistaa 10 kertaa päivässä? Vähennä konnektoitumistasi. Pidä päivä viikossa, jolloin sinua ei tavoiteta sähköisesti.

Nainen joka harvoin vastaa puhelimeen ensimmäisellä kerralla ei voi paljon puhelinkonnektoitumisillaan leveillä. Nettidieettiä voisi toki harkita... no, annetaan loman hoitaa se luonnollisesti.
---Olenko muuten muistanut jo sanoa että me lähdemme tiistaina Vegasiin? :D

10. Lisää inhimillistä viestintää

Juttele perheesi, naapureidesi ja ystäviesi kanssa enemmän. Kuuntele ihmisiä enemmän. Auta ihmisiä enemmän. Tarkkaile ihmisiä kaupungilla kävellessäsi. Mitä onkaan ihmisyys? Millainen ihminen minä olen?


Täällä suuressa maailmassa ihmiset puhuvat ja hymyilevät, ovat luonnostaan ystävällisiä. Niinpä mekin puhumme ja hymyilemme, olemme ystävällisiä. Suomalaisittainhan tämä on pyh-niin-pinnallista. Ja p*skat ole, sanon minä.
Toivon että tämä sisäinen auringonpaiste säilyy, asuinpaikasta huolimatta. Se saa ihmisen vain voimaan niin paljon paremmin.
Osaisitko sinä elää vapaana ja onnellisena?

Ja nyt tämän yksinkertaisen hermot ihan justiinsa kilahtavat tähän läppäriin:
*PING*
Kone on viimeisen parin viikon aikana hidastunut hidastumistaan yhä kiihtyvää tahtia. Kuvien kanssa pelaaminen loppui viime viikolla, nyt alkaa kirjoittaminenkin olla liian vaativaa toimintaa masiinalle. Oireet viittaavat jotta taitaa kovalevy sanoa kohta poks. Taas. Vastahan tähän rukkiin yksi sellainen tammikuussa vaihdettiinkin takuuna.
Nyt voittekin sitten arvailla onko takuu vielä voimassa?
--- No ei tietenkään!!!

*PING*PING*PING* 

2 comments:

SuMi said...

Rakastan pinnallisia ihmisiä :D Ja siksi niin mielellään muutetaan sinnepäin maapalloa. Että tervetuloa vaan suomeen ;D

Päivi said...

Onneksi tulemme joulukuussa Suomeen näillä näkymin vain vierailulle :)